„Practic, Facebook nu mai există pe internet”

Facebook, Instagram și WhatsApp eșuează în întreaga lume – eșec catastrofal al serviciului de date telefonice ALSO pentru utilizatorii EE din Marea Britanie și mai multe rețele din SUA

Serviciile de internet mobil pentru utilizatorii rețelei telefonice britanice EE sunt, de asemenea, afectate, la fel ca și alte rețele din SUA

La scurt timp după primul raport, hashtagul #facebookdown a fost răspândit pe Twitter

Facebook, Instagram, WhatsApp și Facebook Messenger sunt inaccesibile utilizatorilor din întreaga lume, iar primele rapoarte de probleme au fost primite în această după-amiază.

Potrivit DownDetector, problemele au început la 16:44 BST (11:44 AM ET), zeci de mii de utilizatori raportând probleme de conectare.

NetBlocks, o companie care urmărește întreruperile de pe internet și efectele acestora, estimează că întreruperea a costat deja economia globală 160 de milioane de dolari (117 milioane de lire sterline) și că acțiunile Facebook au scăzut cu peste cinci procente.

Cauza exactă a întreruperii este încă neclară, dar Dane Knecht, vicepreședinte senior al firmei de securitate web Cloudflare, spune că rutele Facebook Border Gateway Protocol (BGP) folosite de rețele pentru a livra traficul pe Internet sunt „scoase” de pe Internet ”.

Expertul în domeniul ciberneticii, Kevin Beaumont, a scris pe Twitter:

„Aceasta pare o greșeală de configurare destul de epică, Facebook practic nu mai există pe internet. Chiar și zonele lor de server de nume autorizate au fost retrase de BGP.”

Cele trei servicii de socializare, care aparțin tuturor Facebook, rulează pe o infrastructură comună back-end care, potrivit experților, reprezintă un „punct unic de eșec”.

Nu numai că cele mai importante aplicații Facebook au eșuat, dar și alte servicii precum Facebook Workplace și site-ul web Oculus erau inaccesibile.

În Statele Unite, serviciile de internet au fost, de asemenea, nefuncționate pe telefoanele acceptate de Verizon, T-Mobile și AT&T. În Marea Britanie, sunt afectate și serviciile de internet pentru utilizatorii rețelei mobile EE.

Au existat o serie de întreruperi pe rețelele sociale în ultimele luni: chiar luna trecută, Instagram a scăzut timp de 16 ore, iar în iunie toate platformele Facebook erau offline.

Fondatorul Twitter, Jack Dorsey, nu părea să ia situația Facebook în serios în această seară. Ca răspuns la o postare care părea să arate că domeniul facebook.com era de vânzare din cauza întreruperii, el a întrebat în glumă: „Cât?”

Cauza întreruperii este neconfirmată și nu este clar dacă există un link, dar nu cu mult înainte ca unitățile Facebook să coboare, intrările pentru Facebook și Instagram au fost eliminate din sistemul de nume de domeniu (DNS) pe care îl folosește.

Un DNS este în esență un director Internet. Când cineva deschide un link sau o aplicație, dispozitivul său trebuie să caute DNS-ul folosit de serviciul pe care încearcă să îl acceseze pentru a-l găsi și apoi să se conecteze la acesta.

Principalii furnizori DNS sunt Google, Amazon și CloudFare. Nu este clar dacă toate site-urile și serviciile care au ieșit luni folosesc același DNS.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10057949/Facebook-Instagram-Facebook-Messenger-DOWN.html

https://t.me/veritasadevarulnecenzurat

Lasă un comentariu